Millî Eğitim Bakanlığımız, kitabı ve okumayı eğitimin destekleyici bir parçası değil aslî unsuru olarak gören bir anlayışı ve buna uygun politikayı yıllardır uygulamakta ve savunmaktadır. Bu sebeple Bakanlığımız, okuma kültürünün olmazsa olmazlarından kitap yayıncılığında köklü ve zengin bir geleneğe sahiptir. Yayım hayatına 1856 yılında Maarif-i Umumiye Nezareti adıyla başlayan Millî Eğitim Bakanlığı, okuyucu ile kitap arasında köprü olma görevini çok çeşitli alanlarda sürdürmektedir.
Yeni Bir Anlayışla
Millî Eğitim Bakanlığımız yeni bir anlayışla hem bazı eserlerin tekrar baskılarını yapmakta hem de yeni eserler yayıma hazırlanmaktadır. Bakanlığımız kitapları, önceki dönemlerde farklı diziler veya başlıklar hâlinde yayımlanmıştır.
Günümüzde ise Dünya Klasikleri Dizisi, Dünya Edebiyatı Dizisi, Türk Klasikleri Dizisi, Türk Edebiyatı Dizisi, Şark-İslam Klasikleri Dizisi, Çocuk Yayınları Dizisi, Eğitim Yayınları Dizisi, Düşünce Dizisi altında eserler yayımlamaya devam etmektedir.
Hazırlanan eserler okuma kültürünün temel bileşeni okul kütüphaneleri ve Z Kütüphaneler aracılığıyla öğrenci ve öğretmenlerimizle buluşturulmaktadır.
Türkiye'de öteden beri edebiyatımıza önemli eserler kazandıran, edebiyatın sesini okullardan yükselten öğretmen yazar geleneği oldukça güçlüdür. Kültüre ve sanata katkı sunan bu geleneğin birçok örneği sıralanabilir. Bunun devamının sağlanması, okullardaki suskun kalemlerin sesinin duyurulması ise ayrı bir önem taşıyor. İşte bu çerçevede Millî Eğitim Bakanlığımız yayımlanmış eserleri ile tanınan şair öğretmen ve yazarlarımızla henüz herhangi bir eseri basılmamış şair ve yazar öğretmenlerimizin eserlerini kültür dünyamıza kazandırmak için çok önemli bir adım attı.
Öğretmenlerimizi yazmaya teşvik etmek ama aynı zamanda okuma kültürüne katkı sunmak için Kültür Yayınları Yayın Danışma Kurulu'nun önerileri doğrultusunda kitaplar basılacak. Kalemi su gibi akan öğretmenlerimizin Millî Eğitim Bakanlığımızın yayınladığı dizilerden herhangi birine uygun düşen roman, hikâye, masal ve şiir türlerindeki eserlerini Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Kültür Yayınları Yönetmeliği'ni ve başvuru şartlarını dikkate alarak göndermeleri gerekiyor. Eserler ilgili yönetmelik doğrultusunda değerlendirilecek ve uygun görülenlerin baskısı yapılacak.
Okuma Kültürü ve Öğretmen Yazarlar
Okuma kültürü edinimi bakımından eli kalem tutan eğitimcilerin katkısının büyük olduğunu belirten İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı okuma kültürünün temel okuryazarlıkla kazanılan yazılı ve görsel okuma kültürünün toplamı olduğunu belirtti. Yazıcı "Yazılı kültür, kültürel miras ve müşterek kültür doğrultusunda okuma kültürü kazanımını nitelikli hâle getirmeliyiz. Bunun için her şeyden önce öğretmenlerimizin ve okul yöneticilerimizin okuma kültürünün geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmaları gerekiyor. İşte o zaman okuduğunu anlayan ve düşünen birey, okuyan toplum, okuyan şehir ve okuyan Türkiye bir hayal olmaktan çıkacak, gerçeğe dönüşecek." ifadelerini kullandı.
Bakanlığımızın öğretmenlerimizi yazmaya teşvik etmek ama aynı zamanda okuma kültürüne katkı sunmak için başlattığı sürecin önemine dikkati çeken Yazıcı, "Bu bağlamda Millî Eğitim Bakanlığımızın yeni bir anlayışla sürdürdüğü yayıncılığın değeri çok net bir şekilde anlaşılıyor. Bakanlığımızın yayınları arasında öğretmenlerimizin şiir, hikâye, masal ve romanlarını görmek hepimiz için büyük bir mutluluk olacak. Ayrıca henüz kitabı basılmayan öğretmen yazarlarımızın seslerini duyurmaları için de oldukça önemli bir imkân bu. Yazar ve şair öğretmenlerimizin başvuru yapmalarını bekliyorum." çağrısında bulundu.
Başvuru Şartları
Başvuru şartları ve süreci ise şöyle:
1) Yazarlar, Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Kültür Yayınları Yönetmeliği'ni dikkate alarak başvuru yapacak. Yönetmeliği okumak için tıklayınız.
2) Eserler baskıya hazır hâlde teslim edilecektir.
3) İdare eserlerin kapak ve iç tasarımında düzenleme, değişiklik, ekleme veya çıkarma yapabilecektir. Bu gibi durumlarda eser sahibi ile iletişime geçilerek yapılan düzenleme değişiklik, ekleme veya çıkarmalar konusunda eser sahibinin onayı alınacaktır.
4) Başvurusu yapılan eserlere ait dokümanlar değerlendirme sonunda eser sahibine iade edilmeyecektir.
5) Başvuru için;
-Dilekçe
-Kısa öz geçmiş
-Eserin baskıya hazır dijital hâli (CD, taşınır bellek vb. ortamlarda)
Başvuruda bulunmak isteyen öğretmenlerce, eserlerinin iki adet basılı hâli aşağıda verilen adrese gönderilmelidir.
MEB KÜLTÜR YAYINLARI
MEB Beşevler Kampüsü I Blok 06560
Yenimahalle/Ankara