İSTANBUL BAKIRKÖY İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Bakırköy İlçesi

Bakırköy İlçesi

Bakırköy, İstanbul’un batı yakasında M.S. 384 Yılında Konstantin tarafından bir eğlence ve sayfiye yeri olarak kurulmuştur. Eski adı SEPTİMUM’ dur. Bizans döneminde İlçenin adı UZUNKÖY anlamına gelen MEKROHERİ olmuştur. Osmanlıların eline geçince Sultan 2. Mahmut zamanında Devlet Baruthanesi burada kurulmuştur. 1925 yılına kadar MAKRİKÖY olarak adlandırılan İlçe 1925 Yılında BAKIRKÖY adını almıştır. Aynı tarihe kadar Ayastefanos olarak adlandırılan Yeşilköy’ de böylece yeni adını almıştır. 1926 yılında Bakırköy, İstanbul İline bağlı bir ilçe haline gelmiştir.

İlçenin yüzölçümü 32 Km2’dir. Bakırköy batıda Küçükçekmece, doğuda Zeytinburnu, Kuzeyde Güngören ve Bahçelievler ilçeleri ile güneyde Marmara Denizi ile çevrilidir.

İlçemizin bölünmeden önce 1990 nüfus sayımına göre kesinleşmiş Nüfusu 1.310.072 kişidir. 27/05/1992 tarih ve 3806 Sayılı Kanunla Bahçelievler, Güngören, Bağcılar ilçeleri kurularak, İlçemizden ayrılmış olup, Bakırköy İlçesi olarak 2009 yılı nüfus sayımına göre 218.352 kişilik nüfusu kalmıştır.

Hal böyle iken ilçenin cazibe merkezleri ile donatılmış olması nedeniyle gündüz nüfusu 1 milyon civarındadır.

İlçemizin Belediyeye bağlı 15 Mahallesi vardır.

Bakırköy; esnaf, memur ve emeklilerin meydana getirdiği toplum yapısı görünümünü arz eder. Yeni yerleşim alanları hemen hemen yoktur. Bu nedenle mevcut nüfus miktarı ve yapısı uzun yıllar bu mahiyette kalma özelliği göstermektedir. Bakırköy’de Cevizlik, Yenimahalle ve Sakızağacı mahalleleri, en eski yerleşim alanları olması sebebiyle, mimaride o dönemin özelliklerini taşımaktadır.

İlçemizde farklı dini inançlara mensup insanlar yaşamaktadır. Bunun en iyi göstergesi de günümüze kadar varlığını sürdüren iki Ermeni Kilisesi, iki Rum Kilisesi, iki Süryani Kilisesi, bir Musevi Sinagogu ve 24 Caminin faaliyet göstermesidir.

1960’ tan sonraki yıllarda kurulmaya başlanan Ataköy siteleri geçen zaman zarfında büyük gelişme göstermiştir. Bu bölgenin mimari ve şehircilik planlamasında örnek oluşturduğunu görmekteyiz. Halen kısım olarak ifade edilen bu 4 mahalle 1.Kısımdan 11.Kısma kadar yeşil alanları, dinlenme yerleri, gezi pistleri, alışveriş merkezleri, kültürel ve sosyal tesisleriyle Ataköy güzel bir örnek oluşturmuştur.

Yeşilköy, Yeşilyurt ile Şenlikköy (Florya) semtlerinde villa tipi binaları ile ayrı bir güzelliğe sahiptir. Bu bölgedeki ünlü lokantalar İstanbul halkının ilgisini çeken yerlerdir. İlçemiz Şenlikköy (Florya) semtinde bulunan Atatürk korusu halkımızın gezi yaptığı, dinlendiği, piknik yaptığı önemli bir dinlenme yeridir. Bu bölgenin bakımı Büyükşehir Belediyesince sağlanmaktadır. Belediye sosyal tesis alanı içerisinde Rönepark ve Atatürk Parkı önemli dinlenme yerleridir. İlçemizde 93 adet park bulunmaktadır.

Bakırköy sağlık alanındaki büyüklükleri bakımından da İstanbul’un önde gelen ilçeleri arasında yer almaktadır. Sağlık alanında 4’ü kamu, 6’sı özel 10 hastanesi ile kaliteli hizmet standartlarında çalışan bir ilçedir. Verem Savaş Dispanseri, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Eğitim Merkezi, Gençlik Sağlık hizmet ve danışma Merkezi) İl Halk Sağlığı Laboratuarı, İl Tüberküloz Laboratuarı ve Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı Kanser Araştırma Merkezi, Bakırköy Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi içinde yer alan Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezi AMATEM 84 yatak kapasiteli olup, kendi alanında İlimizin tek merkezidir. Kapasite yeterli değildir.

18 Aile Sağlığı Merkezinde 60 aile hekimi ile 01 Kasım 2010 tarihinden itibaren Aile Hekimliği uygulamasına başlanılmıştır.

Kartaltepe Mahallesi General Şükrü Kanatlı Caddesi No3 Bakırköy/İstanbul - 02125717111

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.